Zapošljavanje i volontiranje

Greške koje moraš izbjeći u svom životopisu

Dobro napisan životopis predstavlja jedan od presudnih faktora prilikom traženja posla. Bilo da je riječ o otvorenom natječaju za posao ili ćemo ga priložiti uz otvorenu molbu za posao, potrebno je da se upravo naš životopis istakne u gomili drugih.

Dok razmišljam o svim životopisima koje sam do sada napisala, kroz glavu mi prolazi scena iz filma “Plavuša s Harvarda” s Reese Witherspoon. Odlična učenica koja je pohađala studiju modnog dizajna, primljena je na studij prava na Harvardu, zahvaljujući video eseju koji se uvelike razlikovao od drugih. Njezin video esej možemo smatrati pomalo ekstremnim i ne možemo ga primijeniti u svakodnevnom životu. Ono što možemo naučiti od nje je da moramo biti uporni, ali i pronaći način da se istaknemo u gomili. Prije pisanja prvog životopisa, dosta sam istraživala na Internetu o njemu. Različite forme, smjernice, upute sa svih strana. Nakon što sam provela sate pišući svoj prvi životopis bila ponosna na sebe s konačnom verzijom. Sad znam da sam ga mogla i puno bolje napisati.

GREŠKE KOJE NEMOJTE PONOVITI:

  1. DOKUMENT SPREMI POD SVOJIM IMENOM I PREZIMENOM

    Prva i osnovna pogreška koju sam napravila je spremanje dokumenta. Spremila sam ga pod nazivom životopis. Meni je bilo sasvim jasno što se nalazi na navedenom dokumentu, ali poslodavcu, koji primi i stotinjak mailova s istim nazivom, znači samo jedna nebitna datoteka. Svakako u nazivu datoteke bi bilo dobro dodati ime i prezime ili nešto po čemu će naš životopis itekako primijetiti.
  2. PAZI NA DULJINU ŽIVOTOPISA

    Druga pogreška koju sam učinila je dužina dokumenta. Tek sad sam svjesna da dugi životopisi neće impresionirati poslodavce. Potrebno je znati kako istaknuti ono bitno.

Svaki životopis mora sadržavati osnovne podatke o vama, ali to ne znači da poslodavca zanima koju ste osnovnu školu pohađali. Isto tako, ako imate više brojeva mobitela ili mail adresa, dovoljno je navesti samo jednu osnovnu kojom se služite.

  1. ŠTO NAVODITI, A ŠTO NE?

Prilikom navođenja radnog iskustva potrebno je da budete iskreni, jasni i da se istakne ono što je bitno za radno mjesto za koje se prijavljujete. Npr. prijavljujete se za mjesto šalterskog djelatnika u banci, a do sada ste radili u ugostiteljskim objektima. Iako većina ne bi navela isto u životopis, vrlo važno je navesti da ste radili kao konobar(ica) jer se tada komunicirali s velikim brojem osoba. Iako ste znali da gosti nisu uvijek u pravu, bili ste smireni, nasmiješeni, radili ste s gotovinom, vodili računa o pologu i slično. Ako ste vodili brigu o skladištu ili vodili materijalnu evidenciju zaliha, za ovo radno mjesto to nije potrebno navesti.

Također, u životopisu je potrebno navesti znanje stranih jezika, računalne vještine, komunikacijske… Sve ono što je bitno za radno mjesto za koje se prijavljujete. Kao i na ostalim stavkama u životopisu potrebno je da budete iskreni. Ako znate engleski jezik, njegovo znanje je moguće provjeriti vrlo jednostavno. Isto tako i poznavanje rada na računalu. Ako vam poslodavac da zadatak da sastavite tablicu u Excelu na engleskom jeziku, a vi ne znate oblikovati istu ili napisati podatke na engleskom jeziku, vrlo je vjerojatno da će poslodavac sumnjati i u ostale podatke u životopisu te
da vas neće pozvati na sljedeći krug razgovora za posao.

Iako niste obavezni dodati fotografiju, ako to želite, možete. Temeljem fotografije poslodavac stvara prvi dojam o vama. Premda su prije fotografije bile formalne, danas to nije obavezno. Prilikom odabira fotografije nećete priložiti fotografiju iz noćnog izlaska, ali isto tako niste obavezni niti priložiti fotografiju s osobnih dokumenata.

Poseban naglasak prilikom pisanja životopisa stavlja se na pravopis. Uz mnoge stranice koje provjeravaju gramatiku i pravopis, greške prilikom pisanja životopisa se ne smiju javljati. Doduše, jedna mala pogreška vas neće odmah eliminirati, ali i najmanja pogreška će upasti u oko poslodavcu.

Također, ono što se ne smije zaboraviti su društvene mreže. Iako nije obavezno navesti iste na životopisu, većina poslodavca će provjeriti vaše društvene mreže.

  1. PRILAGODBA DOKUMENTA

Već je rečeno kako je potrebno prilagoditi životopis oglasu za posao. Formu životopisa moguće je skinuti sa stranice MojPosao, ali poslodavac će više cijeniti kada se pokaže osobnost pojedinca. Polazeći od primjera Reese Witherspoon,
poslodavac će više cijeniti kada mu na mail stigne životopis u kojem je vidljivo da se netko uistinu potrudio, da nije samo kopirao podatke te da je pronašao način da se ISTAKNE.

Napisala: Marija GK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.