Zdravlje

Spremna za ljeto. Ili ipak ne?

I tako, sjedim na kauču i provjeravam što ima novog na društvenim mrežama. Različiti sponzorirani oglasi, a svi s istim ciljem – kako pomoći osobi da postigne željeni fizički izgled. I to bez puno muke.

  • “U samo 21 dan do idealne figure!”
  • “Još uvijek skinete trajno skinuti kile i oblikovati svoje tijelo do željene figure.”
  • “Pridruži se novom izazovu.”,
  • “Ona je uspjela, zašto ne bi i ti?”
  • “Pravo vrijeme je za detox.”
  • “Dijeta s kojom možeš izgubiti i 10 kila u samo 10 dana.” su samo neki od naslova.

Ne znam je li riječ o znatiželji ili nešto drugo, ali sam ipak odlučila provjeriti ponudu. Svaki oglas nudi gotovo pa isto, malo magije i za par dana ostvariš nevjerojatne rezultate. Ako se iti malo dvoumim oko narudžbe čarobnih pripravaka, ne moram se brinuti. Sve navedene stranice imaju i slike kojima potvrđuju da proizvodi stvarno djeluju. Koliko god privlačno izgleda, dovoljno sam “odrasla” da shvaćam kako navedeni pripravci mogu samo pomoći pri oblikovanju tijela ukoliko se promjenu prehrambene navike i postane se aktivan.

Umjesto da sam naručila navedeni proizvod, odlučila sam upisati funkcionalni trening. Ako ništa, bar ću se pomaknuti s kauča. Prema svim “virtualnim” savjetima, krenula sam u pravo vrijeme s vježbanjem. Dva mjeseca prije početka ljeta. Stala sam na vagu prvi dan treninga i zabilježila kilažu. Nakon dva tjedna treniranja očekivala sam pravo čudo. Jer, nakon par dana bi već trebala imati vidljive rezultate, zar ne? Treninzi su bili odlični. Poslije svakog treninga sam bila mokra kao da sam se otuširala u robi. Sva ponosna, nakon dva tjedna, stala sam na vagu. Puna samopouzdanja, čekam da vidim taj veliki rezultat. Kad ono – ništa. Ni gram manje. Pa kako? Ništa mi nije bilo jasno. Treniram, dajem sve od sebe, a rezultata nema. Zaboravila sam jednu sitnicu – prehranu. Nema smisla odraditi odličan trening i poslije njega “počistiti hladnjak”. Nema ništa od treniranja dva mjeseca prije ljeta, a da nismo i ostatak godine aktivni. Nema ništa od držanja rigoroznih dijeta, od vjerovanja u čarobne napitke. Nema ništa ni od samo ću vježbati, a i dalje jesti sve što poželim. Kao ni od toga da neću vježbati, ali kvalitetno se hranim.

Činjenica je da je promijena prehrambenih navika i redovno treniranje jedina dobitna kombinacija.

Da postanemo ono što želimo. Da smo zadovoljni sami sa sobom.

Je li nam cilj poboljšati kondiciju, skinuti koji kilogram ili nešto treće, bitno je da ne odustajemo od toga. Svi imamo dana kada nismo od volje, kada bi ostali u krevetu i pogledali dobar film. Ali kako ne možemo nazvati poslodavca i reći da ne bi došli taj dan na posao, isto tako ne možemo niti odustati od sebe i svojih ciljeva i reći da ćemo jednostavno taj dan preskočiti trening.

Što se mene tiče, jesam li spremna za ljeto ili ne? Za moje standarde, i više nego jesam.

Ne zamaram se s kojim kilogramom viška. Nisam ih niti “dobila” preko noći, isto tako neće niti nestati. Trening me je ojačao, prvenstveno psihički. Imam samokontrolu, ne jedem sve što mi se ponudi. Hoću li doći do željene kilaže – hoću. Vjerojatno do ljeta 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.