Zapošljavanje i volontiranje

Govorom tijela možemo biti uspješniji u ostvarivanju vlastitih ciljeva

Primjenjujući najnovija znanstvena otkrića o govoru tijela možemo biti uspješniji u ostvarivanju vlastitih ciljeva. Veliki dio poruka prenosimo i govorom tijela, i to često nesvjesnim kretnjama ili zauzimanjem određene poze.

Istraživanja znanstvenika iz British Columbije i Sveučilišta u Princetonu pokazala su da naša tijela bolje izražavaju emocije nego naša lica.

 

Do tog su zaključka došli provodeći jednostavan eksperiment: ispitanicima su pokazali tri seta fotografija, jedan s izrazima lica, drugi s tjelesnim gestama, a treći s kombinacijom izraza lica i tijela, te zatražili od ispitanika da procijene koje su emocije izražene na fotografijama.

 

Ispitanici su u većem postotku točno prepoznali emocije na fotografijama koje su prikazivale tjelesne geste ili kombinaciju izraza lica i tijela nego na onim fotografijama koje su prikazivale samo izraz lica.

 

U svom Ted Talku  Amy Cuddy s Harvarda govori o high-power i low-power pozama. 

Low-power poze su uglavnom one u kojima kao da se pokušavamo zaštititi, povući u sebe – prekriženih nogu, ruku, uvinutih leđa. Suprotno tome, ljudi high-power pozama kao da žele ”zauzeti što više prostora” – ruke o bokovima ili opuštene, uspravno držanje. Zanimljivo je da samim zauzimanjem high-power poze možemo pozitivno utjecati na svoje samopouzdanje, dakle samom fizičkom promjenom držanja ili stava utječemo na svoje unutarnje, prvenstveno emocionalno stanje.

 

Evo nekoliko savjeta kako popraviti govor tijela, ali i bolje razumijevati tuđi.

Usredotočite se na poziciju svojih stopala

 

Carol Kinsey Goman objašnjava: ”Priđete li dvjema osobama koje razgovaraju, prema položaju njihovih stopala možete procijeniti žele li da im se pridružite u razgovoru ili ne. Ako im stopala ostanu u mjestu, a samo im se torzo okrene u vašem smjeru kad im se približite, to znači da zapravo ne žele da im se pridružite.

Ako im se i stopala okrenu prema vama, tada ste zaista pozvani.” Na sličan se način mogu raspoznati i znakovi sugovornika da je razgovor za njih završen: ”Kada razgovarate s nekim i čini vam se da vas taj pažljivo sluša, okrenut je čitavim gornjim dijelom tijela prema vama, pogledajte kamo su mu usmjerene noge i stopala.

Osobi koja zapravo želi završiti razgovor i otići noge će biti usmjerene prema izlazu, čak i ako su joj noge prekrižene.” Zato uvijek pokušajte sugovornicima pridavati svoju potpunu pažnju, od glave do pete.

 

Prakticirajte high-power poze prije važnih sastanaka

 

Dovoljno je zadržati se u nekoj od high-power poza 2-3 minute kako biste se osjećali spremnije i samopouzdanije. Isprobajte ih na nekom mirnom mjestu i provjerite imaju li i na vas povoljan učinak.

Prilagodite položaj tijela onome vašeg sugovornika

 

Ako vaš sugovornik sjedi, smanjit ćete tenzije u razgovoru u napetim situacijama ako i vi sjednete. Također, ako se prvi put sastajete ili upoznajete s nekim, prilagođavanje svog položaja tijela – tako da su vam ramena otprilike na istoj razini i da ste okrenuti točno prema sugovorniku – može biti od velike pomoći.

Snizite ton glasa dubokim disanjem

 

Ovaj savjet možda nije u kategoriji govora tijela, ali svakako može pomoći u društvenim interakcijama. Smatra se da muškarci i žene s dubljim tonom glasa češće zauzimaju vodeće pozicije i percipira ih se kao autoritete. Da biste snizili ton svog glasa prije važnoga sastanka, nekoliko puta duboko udahnite, iz trbuha. Tako ćete opustiti područje grla koje se u stresnim situacijama najčešće steže i time povisuje ton glasa.

preuzeto sa www.educentar.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.