Praktične vještine

Kako napraviti svoj prašak za pranje rublja i omekšivač sa najdražim mirisom?

Industrija sredstava za čišćenje  jedna je od najvećih i najunosnijih na svijetu. To se zapravo vrlo lako može zaključiti i po postotku proizvoda koji se reklamiraju. Znatan postotak reklama odlazi na sredstva za čišćenje, a veliki broj njih otpada na deterdžente i omekšivače. Jedna takva reklama nedavno je sugerirala kako uštediti s manje deterdženta kvalitetnog proizvođača (reklamiranog) umjesto više nekvalitetnog. Logika stoji, ali najbolji način da uštedite, ponašate se prijateljski prema okolišu i personalizirate miris vlastite odjeće je da deterdžent i omekšivač napravite sami.

Recept smo našli na simpatičnom blogu campwander.blogspot.com, a autorica je upute i pripremu “prepisala” od sestre. Na blogu kažu da vam ova količina deterdženta može potrajati nekoliko mjeseci do godine dana, a ako ga stavite u lijepe, dekorativne staklenke, može biti unikatan poklon.

Što vam treba za prašak:

  • 1 kutija sode za pranje (natrijev karbonat u prahu koji možete kupiti u poljoprivrednim trgovinama)
  • 1 kutija boraksa (mineral i sol borne kiseline, na sobnoj temperaturi je bijeli kristalni prah lako topiv u vodi)
  • 3 veća sapuna za uklanjanje mrlja (imate ih u svakoj drogeriji)
  • 2 kutije izbjeljivača na bazi kisika
  • 2 šalice (od 2.5 dcl) sode bikarbone

Postupak:

Sapun narežite na manje komade pa ga blendajte u blenderu s malo izbjeljivača u prahu tako da dobijete sitne komadiće sapuna. Sve sastojke stavite u veću posudu i miješajte. Bilo bi jako dobro kad biste to radili vani jer su svi sastojci praškasti pa bolje da ne “oprašite” cijelu kuću ili stan. Kad je dobro izmiješan, pospremite vaš deterdžent u velike staklenke (od 5 kg) i koristite pri svakom pranju rublja.

Svakom deterdžentu treba omekšivač. Ako slučajno imate bočicu domaćeg eteričnog ulja lavande, s Hvara ili bilo gdje drugdje s naše obale, moći ćete reći da imate omekšivač s mirisom Dalmacije.

Što vam treba za omekšivač:

  • 1 litra bijelog octa u staklenoj boci
  • 25 kapi eteričnog ulja lavande
  • 1 čajna žlica medicinskog alkohola (za emulziju)

Postupak:

Pomiješajte sastojke u staklenoj boci s octom i dobili ste domaći omekšivač rublja. Umjesto lavande možete staviti bilo koje drugo eterično ulje i dobiti omekšivač s vašim najdražim mirisom. Pri svakom pranju, stavite oko 1.5 dcl u odjeljak perilice rublja za omekšivač i dobili ste sredstvo koje je dobro za vašu kožu, za planet i vaš novčanik.

Izvor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.