Praktične vještine

Koliko energije i novca gubite neisključivanjem uređaja

Kod kuće sigurno posjedujete mnoštvo tehnike koju redovito ostavljate na “stand-byu” odnosno u stanju pripravnosti, poput televizora, računala i slično. Premda mnogi ni ne obraćaju pažnju na takve stvari, ipak se gubi dio energije, a time i dio novca. Kako biste pazili na svoj budžet, donosimo vam pregled koliko točno gubite energije na stand-byu i što možete napraviti po tom pitanju.

Standby način je nešto što nalazimo kod svih novijih električnih uređaja. Često ih ne isključimo do kraja, već ih ostavljamo u stanju pripravnosti. To nam se često događa kod televizora, DVD-ova, ali i kada ostavimo punjač za mobitel u utičnici. Količina izgubljene energije kod takvih uređaja nije velika, negdje je oko 10 -15 vati po uređaju, ali u nekim slučajevima to može biti i više. Ako je više uređaja kontinuirano u standbyu, to može iznositi i do 10 posto potrošnje energije u kućanstvu.

Punjač za laptop ili eksterni tvrdi disk troši od pola do dva vata snage, odnosno i do 48 Wh električne energije dnevno. Sad to zbrojite s ostalim uređajima i nikako vam neće biti svejedno i zapitat ćete se gdje vamcuri novac

Standby potrošnja uređaja

Računalo 5 – 100W

LCD TV 1 – 3W

Stariji model televizora 15 – 20W

Laserski printer 1W

Sad ovu potrošnju možete pomnožiti s brojem sati koje svakoga dana ostavite uključeno i onda to sve sagledajte na mjesečnoj razini pa možete vidjeti koliko zapravo gubite.

Uređaji koji najviše troše su zasigurno printeri, modemi, konverteri, radio i CD playeri, aparati za kavu te ručni usisavači. Naravno, kada zbrojimo sve uređaje u kući, brojka potrošene energije samo se zbraja i povisuje, a time i mjesečno novčani računi za struju. Prosječno kućanstvo na godinu troši 3500 kW/h što je oko 3 000 kuna. Smatra se da od 300 do 500 kW/h otpada na uređaje u stand-byu.

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako bi spriječili nepotrebni gubitak energije

Prvo možete uvidjeti koji uređaji imaju standby način i na kojim uređajima najviše koristite tu opciju. Zatim potrebno je stvoriti naviku isključivanja svih uređaja iz struje kako oni ne bi više mogli gubiti energiju.

Treća stvar je jedna i od najvažnijih, a to je da pri kupovini uređaja i bijele tehnike, uvijek obratite pažnju na energetske razrede odnosno potražite oznaku Energy Star koja će vam pomoći da vidite koliko vaš uređaj troši struje. Dugoročno gledano ovo je najbolja investicija u koje je pametno uložiti novac. Možda će vam se određeni uređaji činiti cjenovno skuplji, ali ako uzmete u obzir njegov energetski razred onda je to zasigurno isplativa investicija.

Zapamtite kako je ponekad dobro uložiti više novca kako bi vam se u budućnosti taj novac isplatio, ali i vratio kroz manje račune za struju.

preuzeto sa www.24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.