Mladi mladima Vijesti

Oni su izašli iz Domova i sada pomažu vršnjacima u osamostaljenju

Izaći iz dječjeg ili odgojnog doma i privići se na svakodnevni samostalni život stresno je teško onima koji ih napuštaju. Kako bi im pomogli, Udruge Igra i Breza osmisli su jedinstveni projekt unutar europskog projekta Alen koji pomaže mladima u nepovoljnim situacijama. Projekt provodio u četiri zemlje, a hrvatski predstavnici su ponudili ideju da mlade osobe koje napuštaju domove imaju godinu dana potpore svojih vršnjaka koji su nekada bili u istoj situaciji. Napustili su Domove i imaju iskustva u osamostaljenju, pronalasku stana, posla, društvenom prihvaćanju.

Projekt je uspješno provedn. Desetero mladih je godinu dana pomagalo desetero svojih vršnjaka, a ovaj tjedan su se zajedno s predstavnicima udruga sastali u zagrebačkom hotelu Tomislavov dom. Zaključili su da bi projekt trebalo nastaviti iako ga više neće financirati Europska unija jer je projekt Alan ograničen na godinu dana.

Kako su i mladi pomagači i njihovi vršnjaci ocijenili su projekt korisnim, te da je potrebno dodatno raditi na njegovu širenju i senzibilizaciji javnosti na probleme koji imaju mladi kada napuste Domove, Udruge Igra i Breza  pokušat će ga samostalno nastaviti i uspostaviti puno širu mrežu pomagača.

Iako je projekt koristan, udruge Igra i Breza tek moraju osigurati njegovo daljnje financiranje, te se nadaju pomoći resornog Ministarstva socijalne politike i mladih, ali mole i da ih kontaktiraju oni koji su spremni participirati u osiguranja nastavka projekta.

preuzeto sa www.dalje.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.