Vijesti

Garancija za mlade tiče se svih

150 milijuna eura usmjereno je na zapošljavanje i osposobljavanje mladih te na reformu strukovnog obrazovanja. U tom iznimno važnom procesu, zaključio je Nikola Buković iz MMH, nema mjesta za partikularne interese.

Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske predstavio je, 2. prosinca u Info zoni, plan provedbe Garancije za mlade u Hrvatskoj. Riječ je o instrumentu EU-u a kojem je cilj sigurati mladoj osobi posao, daljnju edukaciju ili neki oblik stažiranja u roku od četiri mjeseca nakon završetka formalnog obrazovanja.

Što to EU garantira mladima

Nikola je, kao predstavnik Mreže mladih Hrvatske, sudjelovao u izradi implementacijskog plana a i pratio je razvoj Garancije na europskoj razini još od 2011. Proces izrade plana za Hrvatsku ocijenio je kao primjer dobre prakse. Naime Savjet za izradu implementacijskog plana uključivao je 20 članova – predstavnike državnih institucija, sindikata, obrazovnih institucija te civilnog društva a uspješnu međusektorsku suradnju potvrdila je činjenica da je plan bez većih problema prihvaćen u Bruxellesu. Istaknuo je pritom da su udruge koje rade s mladima bile prepoznate kao važan akter za proces izrade.

Međutim, nakon što je dokument završen, iz njegove se se perspektive dobre lekcije naučene u procesu izrade možda zaboravile, a Savjet za izradu implementacijskog plana sastao se samo dva puta. – U periodu od travnja 2014. do danas donesen je niz važnih odluka vezanih za provedbu, uključujući i izmjene vezane uz stručno osposobljavanje, a da se Savjet pritom nije konzultirao – objasnio je. Tako su, po njegovu mišljenju, mladi koji imaju završenu samo srednu školu zanemareni u Mjerama aktivne politke mladih, a nije bilo prilike da se na to upozori.

Upravo je zato svoje gostovanje u Info zoni iskoristio kako bi skrenuo pažnju šire javnosti na to da je Garancija iznimno važna reforma koja se tiče svih i koja ima vrlo direktne financijske učinke: 150 milijuna eura usmjereno je na zapošljavanje i osposobljavanje mladih te, što smatra posebno bitnim, na reformu strukovnog obrazovanja. U tom iznimno važnom procesu, zaključio je, nema mjesta za partikularne interese.

O Garanciji se može informirati na www.gzm.hr.

Garancija će se predstavljati u nizu hrvatskih gradova

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u gradovima diljem Republike Hrvatske predstavit će Garanciju za mlade. Već je predstavljena u Zagrebu, Varaždinu i Dubrovniku U Zadru će biti predstavljena 16. prosinca, u Splitu i Šibeniku 27. siječnja 2015., a predstavljanje će biti organizirano i u Gospiću, Puli, Rijeci, Koprivnici, Osijeku i Slavonskom Brodu. Detalji o predstavljanju mogu se pronaći na linku.

Preuzeto sa: infozona.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.