Mladi mladima Vijesti

KORAK U ŽIVOT – Intervju sa Martinom Pintarić

  U Hrvatskoj godišnje više od 200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi  završava srednju školu, od kojih velik broj njih ima želju, ali ne i mogućnost, nastaviti fakultetsko obrazovanje. Humanitarna akcija ‘Korak u život’ već petu godinu zaredom osigurava stipendiranje mladih ljudi koji imaju želju za visokoškolskim obrazovanjem, a koji za to nemaju mogućnosti jer nakon stjecanja punoljetnosti izlaze iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji. Natječaj za nove stipendije upravo je u tijeku.  Porazgovarao sam sa Martinom Pintarić, zaduženom za PR humanitarne akcije Korak u život koja mi je iz prve ruke dala informacije vezane uz ostvarivanja prava na stipendiju Rotary kluba Zagreb-Kaptol.

KRUNO:   Tko je začetnik i kako je došlo do ideje za akciju Korak u život?

MARTINA:   Začetnik i nositelj projekta je Rotary club Zagreb Kaptol i svi njegovi članovi koji od srca podržavaju akciju. Posebno bih izvdvojila profesora Josipa Paladina koji je motor cijelog projekta i stalno nas motivira da u njemu ustrajemo.

KRUNO: Možete li mi ukratko objasniti što je Rotary ?

MARTINA: Postoji mnogo definicija, no većini je zajedničko sljedeće: Rotary je međunarodno udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju  humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

KRUNO:  Koliko osoba na godinu dobiva stipendiju i koliko ona iznosi?

MARTINA:  Stipendija se dodjeljuje svima koji ispunjavaju i zadovoljavaju uvjete natječaja, a stipendija mjesečno  iznosi 1600 kuna.

KRUNO:  Koji su kriteriji za dobivanje stipendije?

MARTINA: Kriteriji za ostvarivanja prava na stipendiju su:

  • da su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi
  • da nisu, osim opravdanih razloga, ponavljali razred u srednjoj školi
  • da su završili srednju školu
  • da su državljani Republike Hrvatske
  •  da su upisali fakultet

KRUNO: Kada je krajnji rok  podnošenja molbi za ostvarivanje prava na stipendiju?

MARTINA: Rok za podnošenje molbi zaključuje se danom 30.9.2012. godine.

KRUNO: Želite li dodati nešto za kraj ?

MARTINA: Drago mi je da sudjelujem u ovakvom projektu jer sam upoznala puno predivnih mladih ljudi.  Ova stipendija osigurava mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi ravnospravnost među ostalim studentima.  Nadam se da će iz godine u godinu biti sve veći broj mladi koji žele studirati. Želim Vam puno uspjeha na državnoj maturi i da upišete željene fakultete.

Više informacija o Rotary clubu pronaći na stranicama www.rotary.hr, a svakim vašim lajkom na Faceboom stranici Korak u život, sponzori humanitarne akcije Korak u život doniranju 1 kunu u vaše ime.  Na Facebook stranici Korak u život  možete pronaći i natječaj za dobivanje stipendije te nešto detaljnije o samoj akciji.

Evo što kažu korisnici stipendije te javne osobe  o samoj akciji Korak u život :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.