Kultura i eventi Podrška mladima od mladih Sasvim osobno

Što mi mladi iz skrbi želimo reći svojim odgajateljima ili udomiteljima?

Mi iz radne skupine mladih Skok u život, proveli smo malo istraživanje na 10 ispitanika – mladih koji su izašli iz alternativne skrbi (doma, zavoda ili udomiteljske obitelji) kako bi saznali odgovore na neka pitanja. Ovo će biti serija odgovora u pet članaka pa nas pomno pratite ako vas zanima što smo sve saznali.

  • Odgajateljima bih poručila više razgovora s djecom.
    Renata (32 godine, prije 12 godina je izašla iz skrbi)

  • Sve što su me učili i pripremali za izlazak iz ustanove sam ignorirala i shvaćala kao litaniju, kasnije s osamostaljenjem sam se sjetila svake njihove riječi te tada naučila na svojim greškama koje sam mogla izbjeći da sam njihove savjete shvaćala kao dobronamjerne, no nikada nije kasno za krenuti dalje i učiti. Poručila bi im možda malo više strpljenja sa štićenicima, svakome pristupiti drugačije s obzirom na sposobnosti, nismo svi isti, ne učimo istom brzinom i nemamo svi iste probleme te se sa njima ne znamo nositi na isti način kao i drugi. Individualni pristup. Općenito da organiziraju više radionica o raspolaganju sa financijama jer se obično svi tu zeznemo kad izađemo na “slobodu”.
    Teuta (22 godine, prije 2 godine izašla iz skrbi)

  • Od srca bih zahvalio pojedinim odgajateljicama i pojedinim ljudima iz stručnog tima u svom dječjem domu, pružili su mi toliko toga, bili uz mene, poticali moj razvoj i napredak te sam zbog njih tu gdje jesam!
    Ivan (23 godine, prije 4 godine izašao iz skrbi)

  • Poručio bih kao i svima koji žive od državnog aparata. Posao je težak ali uvijek može biti i gore. Ipak se radi o sudbinama i razvoju djece i mladih. O njima ovisi kakav će biti krajnji proizvod. Malo tko ima sposobnost usmjeriti jedra u pravom smjeru ali brod će doći na odredište ili doživjeti havariju.
    Siniša (26 godina, prije 8 godina izašao iz skrbi)

  • Da se redovito javljaju mladima koji su tek napustili skrb.
    Tea (25 godina, prije 4 godine izašla iz skrbi)

  • Da sam im zahvalna na svemu i da takvi ostanu.
    Mirela (19 godina, prije 2 godine izašla iz skrbi)

  • Ništa previše, hvala sigurno (i mnogo drugih lijepih i ružnih rijeci), ali opet možda ne znam cijeniti sto su zapravo činili za mene dok sam ja odrastao u tome svemu jer domski sustav je ipak bio moja alternativna obitelj. Ipak sam im ja bio posao kao i druga djeca. Nema tu ljubavi ali ima suosjećanja, u to sam siguran.
    Pavao (24 godine, prije 6 godina izašao iz skrbi)

  • Hvala vam na svemu, posebno jednoj odgajateljici❤
    Marijana (20 godina, prije 4 godine izašla iz skrbi)

  • Više razgovora i strpljenja s djecom.
    Tonka (24 godine, prije 6 godina izašla iz skrbi)

  • Potičite i ohrabrujte mlade da se kreću u onom smjeru kojem žele.
    Katarina (22 godine, prije 3 godine izašla iz skrbi)

Ostatak donosimo uskoro! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.