Mladi mladima Stanovanje

U potrazi za stanom…

Kako pronaći savršeni stan? Što je uopće savršeni stan? Što želite od stana?

Nisam nikad tako razmišljao, ni zamišljao neke posebne stanove gdje ću biti, bitno mi je bilo da imam gdje prespavati i da je dosta jeftino. Ali onda se nešto promijenilo i odlučio sam živjeti u dvoje.

Prvo što me plašilo bila je činjenica da ću biti većinu dana s osobom koja je isto odlučila živjeti sa mnom. Kako će to izgledati? Hoće li se njoj svidjeti život sa mnom?…. ili ću je otjerati sa svojim navikama koje joj se možda ne sviđaju na meni?… ili će vidjeti da jednostavno nismo jedno za drugo pa otići…?

Sva ta pitanja su mi se ponavljala u glavi ali odlučio sam riskirati. Naći ćemo lijepi stan koji će biti naš dom. I našli smo ga. Živjeli smo u malom preskupom stanu na 4 katu bez dizala. … Ne mogu vam reći neki univerzalni način kako naći savršeni stan, ali mogu reći da ćete znati da je on pravi kada se možete zamisliti u njemu. Pogledali smo hrpu oglasa, loših stanova, malih skupih sobica (čitajte garsonijera) i odlučili za ovaj. Tada se on istaknuo kao najbolji i najpovoljniji. No, nikad se nismo osjećali opušteni u tom stanu. Dijelom zbog toga što si morao paziti na svaki svoj korak zbog stroge stanodavke, a dijelom zato što je cijeli stan izgledao umjetno. Više kao izlog u trgovini na kojem piše „ne diraj“. Odluka je pala i odlučili smo pronaći sreću u drugom stanu. I imali smo sreću i to kakvu. Našli smo veći stan, bliže centru i to za manje novaca nego što je ovaj bio. Mogu priznati to je bio dobar ulov moje cure. U ovim situacijama kada je dovoljno stresno i kada niste sigurni što vas sutra čeka, mi smo u tom trenu odlučili preseliti se. Prvi pogled na novi stan i već sam bio opušten. Živimo u novom stanu već dva tjedna i obadvoje se bolje osjećamo, imamo svoju slobodicu i svoj mir, a još nam je na kraju mjeseca ostala koja kuna u džepu jer smo uštedjeli na pologu i stanarini. Ukratko sam opisao svoje iskustvo života u stanu i života u dvoje.

No kako pronaći savršeni stan? I kako da vam ja odgovorim na to pitanje?

Sa drugim stanom smo imali više sreće. Čim smo odlučili preseliti se, već drugi dan našli smo stan, a za tjedan dana smo uselili. No, da nije bilo  iskustva sa prvim stanom, ne bi pronašli tako brzo drugi.

Kada smo gledali gdje ćemo prvo biti, bilo nam je važan novi namještaj u stanu, donekle pristupačan cijeni i da se nalazi na dobroj lokaciji. Mjesec dana smo tražili stan, zvali barem preko 50 oglasa, no ni jedan nam se nije svidio. Kada je objavljen oglas za prvi stan odlučili smo zagristi i ne puštati ga. Čuli smo se s agenticom skoro svaki dan dok nas nije izabrala za stanovanje. Stan je bio na dobroj lokaciji i imao je puno ponuda, tako da se upornost isplatila. Pogriješili smo što smo se dogovorili da ćemo paušalno plaćati režije, tako da nismo imali kontrolu nad režijama. Nek vam ovo bude primjer da nikako to ne činite, treba ipak imati kontrolu nad nečim što trošite.

Ono što je dosta bitno je da pažljivo pročitate ugovor i da nikad ne idete usmeno nešto dogovarati. Jer nikad ne znate kakva je osoba stanodavac. I kada ste pronašli stan i prošli kroz sve tehnikalije, nakon što ste se uselili i počeli živjeti u stanu zadnji moj savjet je da uživate u njemu.

Ono što želim reći kroz moje iskustvo traženja stana je da izaberete onaj u kojem se možete zamisliti da živite, kada uđete u stan i poslože vam se slike gdje će vaše stvari stajati, kako ćete ga urediti, kako će izgledati tvoj dan u njemu, taj stan ne ispuštajte iz ruke.

Budite brzi, budite uporni i ono najvažnije uštedite si za polog i prvu najamninu jer to obavezno traže prilikom useljavanja. Želim vam uspješno traženje stana i sreću u novim životnim putevima.

Piše: A.Š.