Osobni razvoj Sasvim osobno

Pojam život

Što uopće znači život. Život je veliki pojam. Jedna velika rijeka koja teče. Živimo s razlogom. Život  nije lagan, vrlo je naporan i težak. U životu imamo puno uspona i padova. Slušajući ljude oko sebe zaista se zapitam ponekad i mnogo razmišljam o pričama koje sam čula i vidjela te pored svega toga doživjela.

Svatko od nas dolazi iz drugačijih okolnosti i različitih situacija. Svako ljudsko biće je jedinka za sebe. A sebe treba upoznati, to je vrlo teško i to je jedna disciplina, upoznavanje samog sebe. Život je kao oluja u kojoj se moraš snaći i u toj oluji naći bistrinu. Naša unutrašnjost traži ravnotežu, a o tome ovisi i naš opstanak. Što sam s time htjela reći onoliko koliko imamo mira i usklađenosti toliko ćemo moći lakše rješavati životne probleme i prepreke. U svemu tome je najbitnija ona moralnost i zdrav razum. Teško je definirati moralnost u ovom izopačenom sustavu. Mi težimo za usklađenošću, sigurnošću i savršenstvom za kojim želimo postići cilj, a zapravo uđemo u još veću zbrku i oluju iz koje  je ponekad teško izaći i to je dio koji nas obilježava.

I kada dođemo na tu razinu staloženosti i mira, to jest kada to osvijestimo, opet dolaze trzavice koje nas izbace s naše putanje ka cilju. Ti si taj koji mora promijeniti, probiti i izboriti se i pokazati se svijetu. Zbog ne shvaćanja i ne razumijevanja suštine lutamo. A zato trebamo napraviti prvi korak i reći, ukazati na ono što se događa, a toga se svi pomalo bojimo. Svatko je svakome suparnik i suočavamo se te svatko misli da je njegova strana u pravu , ali tu onda nalazimo taj kompromis i ravnotežu. Hm da teško je to postići jer, ponavljam, svatko od nas je drugačiji karakterno te je ponekada i teško naći taj kompromis. No moramo biti jaki i ostati čvrsti i ne dati se pobiti i obeshrabriti.

I za kraj bih rekla da se u životu kroz situacije ne tražimo nego se konfiguriramo i stvaramo u jednu čeličnu i čvrstu osobu.

M.K.