Mladi mladima Zapošljavanje i volontiranje

Borba kroz život

Život ima smisao jer život je kratak i mnoge stvari ne traju. Sama smisao i postojanje ljudskog bića je da imamo potrebu se razvijati i napredovati te težimo ka nečem višem. Svjesni smo toga da ništa ne ide s nama na onaj svijet. Ja to gledam na način da si postavljamo ciljeve te da shvatimo koliko ljudsko biće i um može i da se ne podcjenjujemo. S obzirom na sveopću situaciju danas je jako teško opstati, te nam život donosi prepreke koje moramo proći. Kao maleni učimo hodati, pričati, zatim dolazimo u zrelije godine kada počnemo doživljavati i shvaćati svijet i okolinu oko sebe, te si tu postavljamo zadatke kao što su dalje obrazovanje, zaposlenje, te polako slažemo profil svog života. Kada smo to sve prošli dolazimo do etape zaposlenja. Ovdje govorimo o tržištu rada s obzirom da smo danas u vremenu kapitalizma gdje je tržite veliko. Svatko počinje svoj život iz drugačije pozicije.

Kako pronaći posao?

S obzirom kao što sam rekla tržište rada je veliko i imamo veliki odabir, te svatko počinje svoj život iz drugačije pozicije i iz drugačijih okolnosti. Te ću govoriti općenito za traženje posla treba odvojiti vremena jer je i to jedan korak u našem životu. Ovdje predstavljamo sebe u svim okvirima kao što su znanje, vještine…

Putem raznih portala kao što su:

posao.hr,

jooble.hr,

bika.net,

te sam HZZ možemo pronaći posao.

Na svakom oglasu bi trebalo pisati što treba priložiti od potrebne dokumentacije uz zamolbu i životopis za slanje te kontakt. Nakon toga ide onaj još teži dio poziv na razgovor, gdje će te biti izloženi pred komisijom koja će donesti odluku. To je sada onaj dio gdje predstavljamo sebe. Svaki poslodavac ima očekivanja, te također i radnik ima očekivanja. Ovdje dolazimo u situaciju sukobljavanja dviju strana, ciljeva i interesa gdje treba naći balans. Svaka strana ima svoj cilj i interes. Kada uđemo u proces rada, upoznajemo se s našom radnom okolinom i sistemom rada. Također i ovo je dio u našem životu gdje smo izloženi borbi da opstanemo, te  da isto tako shvatimo koliko ljudski um može, te da se ne podcjenjujemo. Naravno kao u svakoj etapi života nigdje nema savršenosti i usklađenosti. Svatko od nas ima neke prioritete kao što je radno vrijeme, plaća te atmosfera na poslu.

Jedno je ono kako bi trebalo biti, a drugo je danas realnost, te u tome trebamo znati kako naći balans. Teško je u ovoj situaciji opstati zato smo evolucijom stvoreni takvima s višom svijesti da analiziramo i razmišljamo. Samo za kraj bez obzira na sve trebamo raspolagati s onime što nam je ponuđeno  i u tome naći balans, ne odustajati, te da je i dalje prisutno s nama težnja za napredovanjem.

Piše: M.K.