Mladi mladima Zapošljavanje i volontiranje

Zabranjena pitanja na intervjuu za posao

Postoje pitanja koja poslodavci ne bi trebali postavljati na intervjuima za posao. To je, između ostalog, propisano i zakonom.

Međutim, prečesto se od kandidata može čuti da im se postavljaju neprimjerena i ilegalna pitanja. Poanta intervjua za posao jest utvrditi je li pojedini kandidat prava osoba za ponuđeno radno mjesto ili ne. Poslodavci, međutim, nerijetko prelaze te granice i postavljaju pitanja koja kandidate dovode u nezavidnu situaciju.

Koja su pitanja zabranjena?
Bilo koje pitanje koje se dotiče vašeg obiteljskog i privatnog života u suštini je nedopustivo. U tu sferu spadaju pitanja o bračnom statusu, broju djece i planiranju obitelji. Nadalje, pitanja o dobi, rasi, težini, religioznim i seksualnim opredjeljenjima, financijskom statusu ili kreditnoj sposobnosti su također na crnoj listi. Poslodavac vas ne bi smio pitati niti pijete li alkohol, kako provodite vikende ili jeste li kažnjavani.

Kako reagirati?
Zapamtite da ne morate odgovarati na pitanja koja nemaju nikakve veze s vašim poslovnim sposobnostima. Međutim, odbijanje odgovaranja na takva pitanja stvorit će neugodnu atmosferu i često ugroziti šansu da dobijete željeni posao. Ako nemate problem s takvim pitanjima, možete odgovoriti na njih, ali bitno je osvijestiti kako je sve skupa, u suštini, ilegalno.

Možete pokušati spriječiti daljnje ispitivanje o osobnim detaljima tako da odgovorite na jedno, ali jasno date do znanja kako smatrate da to nije primjereno intervjuu za posao. Primjerice, možete reći ‘Imam troje djece, ali smatram da privatni život ne utječe na moju sposobnost obavljanja posla.’ Takav bi odgovor trebao poslati poruku i, ako imate sreće, zaustaviti daljnja ispitivanja.

Ako poslodavac, unatoč tome, nastavi s neprimjerenim pitanjima pred vama je izbor – odgovoriti ili dati do znanja da na takva pitanja odbijate odgovarati. Pokušajte dokučiti koji su motivi iza takvih pitanja – želi li poslodavac samo probiti led ili pitanja imaju neku pozadinu.

Na koncu, ako se na intervjuu osjećate nelagodno, velika je šansa da takva atmosfera vlada i na samom radnom mjestu, što vjerojatno nije korporativna kultura koja vam odgovara.

Izvor: www.posao.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.