Vijesti

Srednjoškolci snimili film o položaju vršnjaka iz domova za nezbrinutu djecu

Jeste li se ikada zapitali o čemu razmišljaju, kako se osjećaju i što moraju sve učiniti ne bi li im se život nastavio, ajmo reć, normalnim tokom štićenici domova za nezbrinutu djecu jednom kad navrše 18 godina i moraju van? Ekipa, uglavnom srednjoškolaca, okupljena u udrugu Dignitas jest, i o tome su snimili film.

 Govorna pošta’ je film čiji su protagonisti dvojica mladića koji su tek napunili 18 godina te moraju napustiti dom za nezbrinutu djecu čiji su bili štićenici. Odluče otići u Zagreb i pokušati naći posao i ‘postaviti se na noge’.

– Ideja nam je bila, kako u Hrvatskoj djeca koja izlaze iz domova nemaju kamo otići, a to su naši vršnjaci zapravo, pokrenuti humanitarnu akciju koja bi i skupljala novac, za barem jednog štićenika doma, ali i kako bi popularizirali tu temu. Tako smo odlučili napraviti neki medijski sadržaj koji bi se mogao emitirati i u školama pa smo snimili film, priča nam Leo Vitasović, redatelj ‘Govorne pošte’, inače maturant.

Na samom filmu je radilo nešto više od 20 ljudi, većinom srednjoškolci. Jednostavno su se, kako nam priča Leo, skupili. On sam se bavi filmom od drugog razreda osnovne pa je već imao dio ekipe, a ostatak su našli preko društvenih mreža.

– Dobili smo par donacija, oko 10 tisuća kuna, i s tim smo snimili film. Trebalo je iznajmit opremu koja nam je falila pa smo na to potrošili taj novac. Inače, budžet filma je, praktični, 0 kuna. Nitko nije honorare dobio niti išta slično, kaže Leo.

Suradnja s Blankom, zakladom Vaša pošta i školama

Onaj dio opreme koji nisu morali iznajmljivati osigurao im je ‘Blank- filmski inkubator’, film je snimljen u sklopu većeg projekta Dignitasa ‘Mladi za mlade’, a ono ‘nitko nije dobio honorar’ još više dobiva na težini ako se uzme u obzir da su u filmu glumile i neke poznate njuške, Tarik Filipović, Ivica Gunjača, Marina Redžepović, Goran Grgić i Stipe Afier.

Osim s Blankom, surađuju i sa zakladom ‘Vaša pošta’ koja se bavi prikupljanjem donacija za nezbrinutu djecu. Kako nam objašnjava Leo, Dignitas skuplja donacije od ‘običnih ljudi’ dok ‘Vaša pošta’ traži doprinose od veliki kompanija te upravlja sa sredstvima koje Dignitas skupi.

Spomenuli smo već da su željeli napraviti neki medijski sadržaj koji bi se mogao emitirati po školama. Upravo se to i događa. Nakon premijere 28. ožujka, ‘Govorna pošta’ obilazi škole diljem države. Dobiju po jedan školski sat na kojem prvo izvrte film, nakon čega slijedi diskusija o problemu i prikupljanje donacija.

Matura je kamilica

– Sad sam na kraju srednje škole, pa svi pišemo mature. Mislio sam da je to najgora stvar na svijetu. Ali, kad sam shvatio koliki je ovo problem, matura je kamilica. Oni moraju i maturirati i misliti gdje će živjeti i naći posao. Htio sam da ljudi postanu svjesni tog problema, da se zapitaju. Zato i je kraj tužan, da se gledatelja prozove i kaže mu se: ‘Daj, ej, pa ti to možeš promijeniti!’ Ako doniraš novac, ako samo pričaš o tome u društvu. To je cilj bio, da se tu djecu, naše vršnjake, ne stigmatizira i ne zaboravi. Ogroman je to problem, priča nam Leo te otkriva što je njega motiviralo da se počne baviti upravo ovom temom.

A za kraj se nadamo da smo mi tebe, dragi čitatelju ili čitateljice, motivirali da pogledaš film, donosimo ga na samom kraju teksta. Nije dug, traje tek nešto više od 25 minuta, tako da ti neće oduzeti puno vremena. I kad ga već gledaš, imaj na umu da se, osim zaposlenja i izlaska iz doma nakon punoljetnosti, štićenici dječjih domova često susreću i s nasiljem, bilo vršnjačkim, bilo od strane odgajatelja, pa čak i seksualnim. Ako je vjerovati Ivani Sekol s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i njenom istraživanju, njih čak 70 posto su žrtve, ili počinitelji, nekog od oblika nasilja.

Video možete pogledati ovdje:

IZVOR: www.srednja.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.