Vijesti

Kad iziđu iz Doma moraju kriti da su domska djeca!

Ima već deset godina da je Grad Zadar osigurao jedan stan od 30-tak metara četvornih za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi. Za sada, moram reći da je to dovoljno jer kod nas u Domu, naši štićenici su u većini mladi koji nisu iz Zadra, pa čak ni okolice već dolaze iz drugih krajeva Hrvatske. U tom je stanu već par godina jedan naš štićenik koji sada ima 21 godinu i s obzirom na to da je završio Pomorsku školu ovih se dana sprema na kadeturu, rekla je Ljiljana Šarić ravnateljica zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži u kojem je trenutačno smješteno 16 korisnika.

Jedan od kriterija i svakako najvažniji da bi korisnik, odnosno štićenik Doma mogao samostalno živjeti u stanu jest da je punoljetan. Trenutačno u Domu je samo još jedan kandidat koji ispunjava te uvjete.

– U stanu mogu živjeti i dva korisnika, ali je preduvjet da je jedan od njih punoljetan, pojašnjava Šarić.

Naime, Udruga Cinaz i Dom za odgoj djece i mladeži Zadar uključeni su u projekt Care-a-net: Zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi.

Predsjednica udruge Cinaz Morana Rogić jučer je rekla kako je i njihova zagovaračka kampanja krenula i u punom je jeku tako da već sljedećih mjeseci planiraju organizirati tribine i okrugle stolove, a cilj je informirati i senzibilizirati javnost za sve te mlade ljude koji nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb te nakon punoljetnosti gube pravo i na domski smještaj i zapravo se nađu u teškoj životnoj situaciji kada jednostavno nemaju kamo.

– Ukoliko žele nastaviti školovanje imaju pravo na domski smještaj samo ukoliko su redovni studenti no većina njih s obzirom na tešku životnu situaciju želi i raditi. I kod zapošljavanja ti mladi ljudi imaju velikih problema jer mnogi poslodavci imaju predrasude pa oni često dolaze u situaciju da moraju kriti da su domska djeca. Treba im pomoći i pri daljnjem školovanju i pri zapošljavanju i stanovanju, naglasila je Rogić. Dodala je kako ovom kampanjom žele potaknuti i poslodavce da promijene svoje stavove i da se i njima možda omoguće neke poticajne mjere.

Alternativna skrb je dakle, skrb izvan vlastite, primarne obitelji kao što je – dom za djecu, odgojni dom ili udomiteljska obitelj, a Projekt Care-a-net podrazumijeva zagovaračku mrežu za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi i pokrenut je kako bi pridonio promicanju zapošljavanja, socijalne uključenosti i poboljšanju kvalitete života mladih koji izlaze iz alternativne skrbi, kao posebno ranjive i ugrožene skupine u velikom riziku od marginalizacije i nezaposlenosti.

IZVOR: zadarskilist.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.