Vijesti

Međunarodni projekt ALEN

Mreža za ulazak u život odraslih-osnaživanje i aktiviranje mladih osoba u nepovoljnim situacijama

croatia_alen

ALEN je internacionalni projekt koji se provodi u 4 zemlje (Republika Mađarska, Republika Austrija, Republika Srbija i Republika Hrvatska) kako bi se poboljšao položaj mladih u nepovoljnim situacijama. U Hrvatskoj ga u partnerstvu provode Ministarstvo socijalne politike i mladih, Udruga Breza, Udruga Igra i Udruga Djeca prva.

ALEN u Hrvatskoj pruža podršku mladima koji izlaze iz dječjih ili odgojnih domova kako bi im se olakšao proces osamostaljivanja. Podršku im pružaju vršnjaci pomagači. Vršnjaci pomagači su mladi ljudi u dobi od 20 do 25 godina koji su tijekom odrastanja bili smješteni u dječje ili odgojne domove, a sada samostalno brinu o sebi i žele svojim iskustvom pomoći drugima. Vršnjaci pomagači pomažu mladima koji su tek izašli iz domova kako bi se oni što lakše snašli, što brže osamostalili i kako bi znali da u svemu tome nisu sami. Vršnjaci pomagači kroz druženje sa mladima razgovaraju o samostalnom životu, dijele svoja iskustva i bitne informacije. No, ponajviše, vršnjaci pomagači pomažu time što šalju poruke „Ti to možeš“ i „Nisi sam“. Da bi mogli obavljati svoju ulogu vršnjaci pomagači su bili uključeni u trening i kontinuirano dobivaju podršku mentora. Više informacija pročitajte ovdje.

Ovaj projekt podržan je od strane Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost-PROGRESS (2007-2013). Ovaj Program provodi se od strane Europske Komisije. Uspostavljen je da financijski podupire implementaciju ciljeva Europske Unije u području zapošljavanja, socijalnim pitanjima i jednakim mogućnostima i time doprinosi ostvarivanju ciljeva Strategije Europa 2020 u tim područjima. Sedmogodišnji Program ima za ciljanu skupinu sve dionike koji mogu pomoći u oblikovanju razvoja prikladne i učinkovite politike zapošljavanja i socijalne politike, u zemljama EU-27, EFTA-EEA i zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Za više informacija pogledajte: http://ec.europa.eu/progress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.