Vijesti Zapošljavanje i volontiranje

Jačanje zaposlenosti mladih

Europska komisija pokrenula je pilot projekt vrijedan 4 milijuna eura čiji je cilj pomoći mladima da pronađu posao u drugoj zemlji članici EU.

Mladima koje izaberu agencije iz četiri zemlje članice bit će pokriveni i troškovi, primjerice putni u visini do 300 eura

Cilj prve faze projekta pod nazivom “Tvoj prvi EURES posao” je pokušati ojačati prekograničnu mobilnost oko 5.000 mladih, odnosno pomoći uspostaviti ravnotežu između znanja i vještina koje imaju mladi u jednoj zemlji i potražnje za istima u drugoj, prenosi Hina.

Agencije za zapošljavanje iz Španjolske, Njemačke, Danske i Italije vodit će pilot projekt, ali mladi iz bilo koje zemlje mogu koristiti njihove usluge.

– Svaka mlada osoba u dobi između 18 i 30 godina koju zanima rad u drugoj zemlji EU-a može aplicirati, rekao je glasnogovornik povjerenika za socijalnu politiku i zapošljavanje Laszla Andora.

Mladima koje izaberu agencije iz četiri zemlje članice bit će pokriveni i troškovi, primjerice putni u visini do 300 eura. Moći će dobiti i do 900 eura za pomoć pri preseljenju. Mala poduzeća također mogu aplicirati za financijsku potporu za pokriće troškova obuke do 900 eura. Shema je dio šire reforme EURES-a, mreže službi za zapošljavanje iz zemalja članica EU-a, koja bi do 2013. trebala postati paneuropska agencija za zapošljavanje. Europska komisija trebala bi također do kraja mjeseca objaviti preporuke o tome kako zemlje članice mogu reformirati tržište rada da bi smanjile nezaposlenost.

Nezaposlenost mladih u Europi iznosi 20 posto, što je dvostruko više od ukupnog europskog prosjeka.

Vijest preuzeta sa www.civilnodrustvo.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.