Mladi mladima Socijalna mreža

Što sve nosi samostalan život bez roditelja

Sigurno često pomisliš da bi bilo lijepo osloboditi se roditeljskog stiska i biti slobodan. Mmmm, sloboda ima tako lijep miris, ali sjeti se da ima i svoju cijenu! Jesi li spreman platiti je?

Ako misliš da ćeš, kada napuniš osamnaest i postaneš punoljetan, konačno živjeti život punim plućima, promisli dvaput. Jer sloboda nije samo sloboda da radiš ono što želiš, već je sloboda prije svega – odgovornost.
Posao
Kao prvo, posao je teško naći. Kao drugo, ako ga i nađeš, velika je vjerojatnost da ćeš biti potplaćen. Kao treće, jesi li spreman raditi osmosatne, pa čak i desetosatne smjene? Vjerojatno zvuči okrutno, ali – dobrodošao u svijet odraslih!Plaćanje odjeće, računa i ostalog
Voliš li često mijenjati krpice? Ili visiti satima na telefonu ili internetu? Sve to košta. Roditelji se mnogo toga odreknu da bi dali više svojoj djeci, ali ona najčešće toga nisu ni svjesna. Kada prvi put platiš račun za telefon ili električnu energiju, i to novcem koji si sam zaradio, shvatit ćeš o čemu se radi.Pranje i peglanje rublja
Dosada ti je vjerojatno mama prala rublje, peglala ga, pa možda i slagala u ormar. A ti si sve to uzimao zdravo za gotovo. Sada trebaš sam naučiti raditi te stvari. Jer ako stalno budeš u prljavom i izgužvanom vešu, sigurno nikoga nećeš impresionirati, a ponajmanje nekoga na razgovoru za posao.

Prehrana
Kako ćeš se hraniti? Živjet ćeš na sendvičima i pizzama? To dugoročno nije dobro za tvoje zdravlje. Razmisli koliko si vješt u kuhanju, koliko možeš potrošiti na hranu i što si sve možeš priuštiti. Najgore je doći doma, umoran od posla, i naći prazan hladnjak  jer – nema mame ili bake koje su nešto fino skuhale za svog ljubimca! A još te čeka i hrpa prljavog posuđa koje trebaš sam oprati!

Seksualna odgovornost
OK, OK, ova je vrsta odgovornosti uvijek nužna, čak i kada živiš sa svojim roditeljima. No ako si krenuo u samački život (ili to tek planiraš), šanse za upoznavanje i dovođenje u stan suprotnog spola povećavaju se za vrtoglave postotke! Samim time, i ti trebaš biti odgovorniji! Na listi prioriteta treba ti biti izbjegavanje trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Dakle, paket kondoma neka uvijek bude u ladici.

Osjećaj usamljenosti

Nedjelja je, iz susjednih stanova mirišu slasni ručkovi, a tvoji su kilometrima daleko. Ovo je još jedna stvar s kojom ćeš se susresti kada se odvojiš od roditelja, ali trebaš se s njom nositi, jer je to još jedan račun koji plaćaš za slobodu. Kuhanje, pranje, pa i podnošenje usamljenosti i raznih drugih negativnih osjećaja, sada je samo na tebi.

Mnogo je novih stvari s kojima ćeš se susresti kada se odvojiš od roditelja. Stoga je mnoge od njih dobro početi vježbati odmah, još dok si u zaštićenom roditeljskom gnijezdu, kako bi ti to odvajanje bilo što lakše, a konačno rezanje pupčane vrpce što bezbolnije. Brigu o vlastitom rublju, kuhanje, pospremanje i slične stvari možeš započeti već danas, jer je to ulaganje u vlastitu budućnost, neovisnost i – slobodu. 

Preuzeto sa www.tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.