Mentalno zdravlje i što kažu stručnjaci

Kako pozitivnim razmišljanjem možemo poboljšati fokusiranje i kreativnost?

Naš se um lako rastroji, naročito kad nas obaspu s velikom količinom elektroničke pošte, sms-ovima i drugim podatcima koji nas neprestano ometaju i gnjave.

Dobra je vijest da su u tiskovini Harvard Business Review otkrili kako možemo trenirati naš mozak da bude više fokusiran i produktivan – tako što ćemo poboljšati naš emocionalni balans.

Doktor Paul Hammerness i Margaret Moore su studijama došli do zaključka kako negativne emocije sabotiraju naše umove tako što nam se smanjuje mogućnost rješavanja problema jer postanemo rastrojeniji, dok pozitivne emocije i misli u stvari poboljšavaju moždane funkcije.

Oni sugeriraju da bi bilo dobro tijekom dana balansirati pozitivne i negativne emocije.

Znanstvenica Barbara Fredrickson sa Sveučilišta Sjeverne Caroline u Chapel Hillu, preporučuje  barem omjer tri naprama jedan – pozitivnih emocija, kako bi osjetili poboljšanje.

Što se tiče vaših negativnih emocija:

Svoje negativne emocije možete obuzdati s fizičkim vježbama, meditacijom i dobrim snom. Također pomaže da primijetite svoje negativne emocionalne uzorke. Možda vas suradnik često nervira s nekim manjim odlikama ili navikama, koje u vama stvarju spiralu koja vodi ka negativnosti i dnu.

Važno je shvatiti da se takve automatske negativne reakcije  mogu srediti i eliminirati, udahnite duboko par puta (Udahnete kroz nos, izdahnete kroz usta – polako, duboko, dišite stomakom. ) i prestanite misliti na ono što vas iritira.

Ako vam se čini da ste zaglavili ili da ste neproduktivni, razmilite o tome koliko ste se pozitivno, a koliko negativno osjećali ili razmišljali u zadnje vrijeme i pokušajte doći do više pozitivnih emocija tijekom dana.

Sigurno će vam pomoći!

Komentar Matrix Worlda:

Smijeh je dobar generator pozitivnih emocija; vicevi, šale, smiješne sličice i napisi, filmovi, knjige, stripovi i razgovor s ljudima koji vas nasmijavaju ili igra s djecom i ljubimcima sigurno pomaže i puni pozitivnom energijom. Čak je i šetnja prirodom odličan način „punjenja“ pozitivnom energijom i opuštanjem u fizičkom i psihičkom smislu. Koliko god da nas „život ne mazi“ moramo naći vremena kako bismo sebi pomogli i kako bi se osjećali bolje. 😀

Tekst je preuzet sa Matrix World