Slobodno vrijeme

Oprez kazne biciklistima !

Zbog cijena goriva i lijepog vremena na zagrebačkim ulicama sve je više biciklista. Ali na cestama je i policija, koja vreba na prekršaje.
Najčešći prekršaj je vožnja nogostupom na kojem nema biciklističke staze. Kazna za to je 300 kuna. Kako objašnjava Viktor Forjan iz zagrebačke prometne policije, ako nema biciklističkih staza, bicikl se mora voziti po kolniku, tj. cesti.

Zbog sve češćih kazni akciju je pokrenuo Sindikat biciklista. Preko Facebooka su pozvali bicikliste da šalju poruke ministru Ranku Ostojiću, ali i vladi. Marko Gregović iz Sindikata kaže da biciklisti ne mogu biti odgovorni za to što grad nije izgradio dovoljno biciklističkih staza, ali i da policija ima važnije probleme s kojima bi se trebala baviti. Problemi za bicikliste nastaju i u samom centru grada, gdje uopće nema automobila. Vožnja je, odlukom grada, zabranjena u pješačkim zonama. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti, barem su takve najave stigle do Sindikata biciklista. Po pješačkim zonama bi se moglo voziti, ali uz sporiju vožnju i slične uvjete. Do tada, biciklisti, budite pažljivi.
Oprez je potreban i na pješačkim prijelazima. Na nekima se može vozit, i to samo ako uz zebru postoji oznaka da je i za bicikliste, ali ako nema oznake, s bicikla treba sići i gurati ga preko zebre. Puno je spora i oko kacige. No, zakon je jasan. Ona je obavezna za djecu mlađu od 16 godina. Uz kacigu, treba kupiti i opremu. Jer, mogu vas kazniti i ako vam, policijskim žargonom rečeno, bicikl nije tehnički ispravan; svaki bicikl trebao bi imati svjetlo sprijeda i barem mačje oko straga.
Ako vožnjom bicikla planirate uštedjeti na gorivu, budite oprezni, poštujte znakove, nabavite potrebnu opremu, jer u slučaju kazne, mogli bi proći skuplje nego da se vozite autom.

preuzeto sa www.antenazagreb.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.