Sasvim osobno

Božićne radosti


Uskoro je Božić.

Sjećam se koliko sam ga mrzila.

To je trebalo biti vrijeme kada smo braća, sestra i ja trebali biti zajedno.

Nisu mi falili roditelji, što je tužno i napisati tako nešto, falila su mi braća i sestra. Božić je vrijeme kada bi uz okićeni bor, slatke kolačiće i u toplini doma trebao biti sa obitelji.

I dan danas mi je žao što smo bili razdvojeni. Ja u jednoj udomiteljskoj obitelji, braća i seka u drugoj.

Smatrala sam da kao najstarija sestra sam trebala nešto učiniti, ali nisam znala što. Osjećala sam se bespomoćno i ljuto. Bila sam isfrustrirana i ljuta na cijeli svijet jer je ispalo ovako kako je ispalo. Prebacivala sam svome ocu jer smo završili u domu. Nisam mogla podnijeti činjenicu da je sebe stavio na prvo mjesto. Sebe i alkohol.

Od kada sam svjesna svoga postojanja, smatram da roditelj treba voljeti svoje dijete više od sebe, treba mu omogućiti koliko može, ali sam iz iskustva vidjela da to baš i nije tako.

Plakala sam, za mene je Božić dosta dugo bio jako tužan dan. Imala sam prijatelje s kojima sam dočekala Božić.

Izašli bi van i dočekali Božić u lokalnom kafiću u koji smo išli svaki dan popiti kavu, ali meni to nije bilo to. Ni jedna udomiteljska obitelj ne može zamijeniti tvoju obitelj. Uvijek sam imala osjećaj da nešto fali, a to nešto su bili moja braća i sestra.

Kasnije, kada sam počela živjeti sa svojim dečkom, sadašnjim mužem, sam shvatila bit Božića.

Svaki Božić pripremimo ručak za moju obitelj. Podijelimo poklone, zabavljamo se i smijemo. Braća su mi sad već punoljetna, sestra isto i izrasli su u prekrasne mlade ljude i jako me usrećuje što mi se vratila želja za Božićem. Nisu u pitanju darovi, stvarno, ni ne trebaju mi, jer imam sve što mi treba. Svoju malu obitelj koja je predivna, i uvijek smo tu jedni za druge.

Znam da je teško nekima od vas, ali isto tako znam da će te izrasti u nevjerojatne ljude.

Više se ne ljutim na oca, istina, ne razgovaramo, ali sam mu zahvalna što mi je pokazao kako se ne ponašati u životu. Učim na njegovim greškama, ne na svojim.

Ovim putem vam svima želim Sretan Božić i neka vam se svima ispune želje koje ste si zaželjeli.