Mladi mladima Praktične vještine

Pravna klinika za besplatnu pravnu pomoć

Jeste li ikada čuli za Pravnu kliniku? To je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna.

Pravna klinika osnovana je 2010. godine, nakon što je između Pravnog fakulteta i Ministarstva pravosuđa sklopljen Ugovor o financiranju projekata udruga ovlašenih za pružanje besplatne pravne pomoći.

Dvojaka misija

Kroz sudjelovanje u radu Pravne klinike studenti stječu neposredno iskustvo o funkcioniranju pravnih instituta u njihovom socijalnom kontekstu, produbljuju i problematiziraju znanja o primjeni pravnih propisa u pravnoj praksi te stječu i pojedine praktične vještine potrebne za prepoznavanje problema, izbor i obradu slučaja, primanje upute od stranaka i mentora te odabir najbolje strategije za zastupanje njenih interesa.

Istovremeno, Pravna klinika sudjeluje u integralnom sustavu pružanja besplatne pravne pomoći osobama koje za pravnu pomoć imaju opravdani interes te je ne mogu ostvariti iz drugih izvora ili bi je ostvarivanje moguće samo uz trošenje sredstava koja su im nužno potrebna za vlastito uzdržavanje ili uzdržavanje osoba koje su po zakonu dužne uzdržavati.

Koliko studenata je angažirano u Pravnoj klinici?

Trenutno je u klinici angažirano preko 100 studenata. Novi studenti se primaju semestralno, uz mogućnost ostajanja u klinici i po više semestara. Studenti su podijeljeni u grupe, koje su osnovane obzirom na područja prava na kojima se pokazala potreba za ovim vidom pružanja pravnih usluga. Zasad je formirano sedam grupa:

  • Grupa za pomoć azilantima i strancima,
  • Grupe za suzbijanje diskriminacije i prava manjina,
  • Grupa za prava djece i obiteljsko uzdržavanje,
  • Grupa za zaštitu i pomoć žrtvama kaznenih djela,
  • Grupa za zaštitu prava radnika,
  • Grupa za zaštitu prava pacijenata,
  • Grupa za pomoć građanima u ovršnom postupku.

U svakoj grupi je između 15 i 20 studenata.

Po kojim kriterijima se biraju studenti za Pravnu kliniku?

Studenti se temeljem prijava pozivaju na razgovor. Prednost imaju studenti viših godina, prvenstveno pete godine na kojoj je Pravna klinika jedan od modula obavljanja obvezne stručne prakse. Prilikom primanja se, osim godine studija, gledaju i položeni predmeti u odnosu na grupu, u čijem radu studenti žele sudjelovati. Naravno, zanimaju nas i motivi koji su studente nagnali da se prijave za volontiranje. Klinika je jedan izvanredan projekt koji zahtjeva puno rada i truda, tako da svakako želimo privući studente koji su se spremni posvetiti radu u Klinici i pomaganju strankama.

Tko se može obratiti za pomoć i zatražiti savjet Pravne klinike?

Usluga koju student pružaju je besplatna, a obratiti nam se mogu sve osobe težeg imovinskog stanja, koje imaju neki pravni problem. Klinika svakodnevno održava dežurstva na kojima se zaprimaju stranke uz prethodnu narudžbu i to utorkom od 10 do 12 sati ujutro i četvrtkom popodne između 17 i 19. Stranke nam se mogu obratiti i bez narudžbe.

Građani pravnu pomoć mogu zatražiti  i na:

1.Telefon:  01/4811-311

2.E-mail: klinika@pravo.hr

S kakvim se upitima studenti Klinike najčešće susreću i koliko upita mjesečno zaprimite?

Studenti se najčešće susreću sa pitanjima imovinskopravne (vlasništvo) i statusne (brak, državljanstvo) naravi. Također je i veliki broj upita vezanih uz prava radnika i socijalna prava.

Zadnja dva semestra zbog sve većeg broja nevraćenih kredita protiv građana se pokreću ovršni postupci te studenti pomažu i u takvim slučajevima. Primijetili smo da je ovrha poprilično nepoznat pojam građanima i da u tim situacija uopće nisu svjesni što im se događa, na kojim se sredstvima smije provesti ovrha, koji su rokovi za prigovore i slično. Tipičan primjer je „sjedanje ovrhe“ na dječji doplatak koji je izuzet od ovrhe što ljudi ne znaju pa ih mi informiramo što učiniti ukoliko se tako nešto dogodi.

Grupa koja se bavi radnim pravom često se susreće s pitanjima, neisplate plaće i otpremnine, (ne)zakonitosti otkaza, jednostranog smanjenja plaće od strane poslodavca, prava nakon prestanak radnog odnosa i sl.

Klinika, ovisno od mjeseca do mjeseca, zaprimi oko 50-tak slučajeva, bilo poštom, telefonski, odnosno osobnim dolaskom stranaka, koji je moguć uz prethodnu narudžbu telefonom, a imamo i dane slobodnih dolazaka bez narudžbe utorkom i četvrtkom.

Budući da još studirate, imate li kakva ograničenja po pitanju davanja savjeta i nadzire li tko vaš rad?

Kako se radi mahom o studentima viših godina, većinom studenti rade na slučajevima koji spadaju u područje predmeta koje su već odslušali i položili.

Studente u radu nadziru studentski mentori, stariji studenti, koji su već jedan semestar proveli u klinici radeći u određenoj grupi, pa su upoznati sa profilima predmeta i materijom grane prava grupe za koju su zaduženi. Uz studentske mentore, sva mišljenja koja dajemo strankama prolaze provjeru i od strane akademskih mentora, asistenata i znanstvenih novaka Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Pravna klinika je također i osigurana od odgovornosti u slučajevima naknade štete. To osiguranje do sada ni jednom nije bilo korišteno, što vjerujemo da je pokazatelj uspješnosti našeg sustava kontrole kvalitete mišljenja koja dajemo.

Dobivate li povratne informacije od građana – pomaže li im ova vrsta usluge?

Stranke ne tražimo povratnu informaciju, ali nekolicina stranaka nam se naknadno znala javiti, mahom s pohvalama na naš rad.

Na koji način vama, kao studentima, pomaže rad u Klinici – razmjenjujete li iskustva s kolegama iz inozemstva?

Studentima mnogo znači rad u klinici u vidu stjecanja novih iskustava i mogućnosti primjene svojeg znanja u stvarnim situacijama, koje u ostalim modalitetima nastave nisu u prilici iskusiti. Klinika redovito sudjeluje u projektima razmijene znanja te je tako ostvarena suradnja s pravnim klinikama u Engleskoj (London, Manchester, New Castle) te klinikom Iuss Buss iz Norveške. Radimo i na regionalnoj suradnji s Beogradom i Novim Sadom s kojima redovito razmjenjujemo iskustva.

Izvor: MojPosao.net – Pravna klinika za besplatnu pravnu pomoć

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.