Financije Vijesti

Koliko u Zagrebu moramo raditi da bi platili režije?

Nakon što zaradi prosječnu plaću od 6656 kuna, svaki će Zagrepčanin izdvojiti 1595 kuna za režije. Da bi pokrio te osnovne troškove, zbog čijeg su neplaćanja danas mnogi i blokirani, mora raditi 38 radnih sati.

Velika je to razlika u odnosu na jedan Helsinki, u kojem režije plaćaju 578 kuna, a zarađuju 17.560 kuna mjesečno, dok za plaćanje svih komunalija građani finske metropole moraju raditi tek 5 sati.

Zagreb je i jedan od gradova u Europskoj uniji koji ima najvišu cijenu režija, a jeftiniji je čak i London, čiji će stanovnici platiti 1504 kune.

No, njima je zato prosječna plaća 21.814 kuna. Ljubljana je jedini grad u Europi koji ima veće režije od Zagreba, 1629 kuna. Podaci su to s internetske stranice Numbeo.com, koja sadrži najveći broj podataka za svjetske gradove, a uspoređuju trošak stanovanja, stopu kriminaliteta, stanje zdravstva, zagađenja…

– Imamo velike mjesečne obveze, a ispodprosječna primanja za Europu. Kad uzmemo broj blokiranih i nezaposlenih, ljudi su svaki mjesec na mukama, a samo na različite naknade godišnje damo i oko 6 tisuća kuna – kazao je Ilija Rkman, predsjednik Društva potrošač.

Na visoke troškove stanovanja upozoravaju godinama sindikati temeljem podataka Državnog zavoda za statistiku, koji tvrde da u Zagrebu nije puno bolji život nego drugdje.

IZVOR: www.vecernjilist.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.