Kultura i eventi Mladi mladima

Izlet mladih iz domova u Zadar

Zadar, jedan od najljepših sjevernodalmatinskih gradova, sagrađen na središtu hrvatskog Jadrana, prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti, star tri tisuće godina, bio je odredište ovogodišnjeg trodnevnog proljetnog izleta

Za kompletnu organizaciju ovog izleta se pobrinula udruga Igra, a vikend smo proveli sa mladima koji izlaze iz domova i onima koji su već neko vrijeme vani. Imala sam tu čast da taj vikend provedem s njima i upoznam predivne osobe koje guraju kroz život i bore se za sebe jer drugačije neide.

Koji je cilj ovog izleta?

Priprema za samostalan život s naglaskom na slobodno vrijeme, formalnu i neformalnu edukaciju te uključenost u zajednicu.

  • Osnaživanje mladih za samostalan život (životne vještine, samopouzdanje i sl.)
  • Razmjena iskustava mladih koji već žive samostalno i mladih koji se pripremaju za izlazak iz alternative skrbi
  • Dobivanje uvida u načine provođenja slobodnog vremena (volontiranje, hobiji, aktivna uključenost u lokalnu zajednicu i dr.)
  • Dobivanje uvida u razne oblike formalne i neformalne edukacije

 Što to sve znači?

Okupili smo mlade kako bi razgovarali s njima o njihovim strahovima nakon izlaska iz domova. Jedan od najvećih  strahova je bio taj da nisu znali kamo će nakon izlaska iz domova/ udomiteljskih obitelji? Koliko bi im trebalo mjesečno financija za životne potrebe? Kome se mogu obratiti nakon izlaska iz domova/ udomiteljskih obitelji?

Uz tri voditeljice su bili i tri vršnjaka pomagača koji su ispričali svoju životnu priču. Kako im je bilo u domu? Da li su ostali u kontaktu sa svojim odgajateljima? Kako im je bilo kada su izašli iz domova? Da li su imali nečiju podršku? Kako su pronašli posao?

Nakon razgovora sa mladima i prepričavanja svog životnog iskustva, došlo mi je par mladih osoba i ispričalo svoju životnu priču. Svatko ima svoj životni put i nosi nekakav križ na svojim leđima, ali bi uvijek trebao znati da postoje i gore stvari u životu koji ti se mogu dogoditi, i da uvijek može biti gore. Ova djeca to znaju i ne dopuštaju da ih životna priča koći, ne dopuštaju da ih uništi niti da ih odvede na krivi put. Mladi koje sam ja upoznala su izuzetni mladi ljudi, spremni uvijek za šalu i druženje, puni energije za životom. Važno je nekome reći svoje probleme, podijeliti ih s nekim i nikada ne odustajati, već samo ići dalje, a to ovi mladi rade.

Recimo, dirnula me priča jedne osobe koja mi je rekla da nije u domu zbog nasilja u obitelji ili zbog problematičnog ponašanja, već zbog toga jer je majka nezaposlena, a otac je dobio otkaz, i financijski nisu mogli toj osobi pružiti ono što mu/joj treba, pa je jedino rješenje bilo da ode u dom za nezbrinutu djecu. Pošto sam i ja bila u domu za nezbrinutu djecu, to me iznenadilo, jer dok sam bila u domu, takvih slučajeva nije bilo, jer su svi bili u domu zbog problema u obitelji, bilo to nasilje, alkoholizam, zapuštanje djeteta itd.  Dotična osoba koja mi je svoju priču ispričala, ispričala ju je sa puno ljubavi prema roditeljima, a toga inače nema kod djece koja su završila u domu. O svojim roditeljima je pričao/la samo najbolje i to me se jako dojmilo.

Sve životne priče koje sam čula su posebne svaka na svoj način, i poslije tog izleta sam bila bogata za još jedno iskustvo. Zahvalna sam na danom povjerenju i bogata sam za još par divnih ljudi u svome životu.

Posebno hvala udruzi Igra na prekrasnom izletu, i voditeljicama Maji, Tihani i Ani što su se dosta potrudile oko svega.

Imali smo razne igre koje su nas zabavljale, npr. Potjera za blagom koja je bila izvrsna.

Svaki voditelj i vršnjak pomagač je morao biti na određenom mjestu i dočekati svaku grupu posebno. Zatim bi im pročitao priču o lokaciji na kojoj se nalaze, te bi oni morali otkriti da li je priča istinita ili lažna, i mogli su to saznati na bilo koji način. Na svakoj lokaciji su dobivali žig da su to mjesto i posjetili, te bi se slikali sa voditeljima.

Nakon petka i subote je, naravno, došla i nedjelja gdje smo se svi pozdravljali. Cijelu subotu je na jednom zidu bio plakat, na kojem su bili zalijepljene kuverte sa imenima mladih i voditelja, te je svatko mogao napisati nekome poruku i staviti u kuvertu. Kuverte su se dijelile u nedjelju prije odlaska i čitanjem porukica je malo tko mogao ostati ravnodušan.

1507141_793011714102023_6070073284744623622_n 

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.