Mentalno zdravlje i što kažu stručnjaci

Što ako je govor mržnje uperen prema meni?

Ako si ikada bio na meti govora mržnje, vrlo je vjerojatno da se osjećaš nemoćno, ljuto, povrijeđeno, tužno i neshvaćeno. I ova lista nabrajanja mogla bi se još produžiti… I sigurno se pitaš zašto se to tebi događa?

Bilo da govor mržnje ili neprimjerene komentare upućuju tvoji vršnjaci ili neka odrasla osoba u tvojoj okolini, bilo da je putem interneta ili u direktnoj komunikaciji, važno je reagirati.

Mladi koji doživljavaju uvrede često osjećaju strah i sram zbog toga što im se događa i ne usude se nikome reći. Vrlo je važno znati  da:

–          nitko nema pravo vrijeđati te

–          ti nisi kriv/a za to što se događa

–          uvrede, mržnja i nasilje (bilo koje vrste) nisu primjereni načini rješavanja sukoba, iznošenja mišljenja ili stavova.

Mladi često žele sve svoje probleme i muke rješavati sami i to je dio tipičnog procesa odrastanja. Ali važno je prepoznati situacije u kojima ne trebamo i ne smijemo šutjeti. Ovakav problem zahtjeva pomoć pouzdanih ljudi u tvojoj okolini.

Važno je da pronađeš odraslu osobu (ili više njih) u svojoj okolini i kažeš joj što se događa te se savjetuješ s njom što zajedno možete učiniti.

Također, važno je potražiti i stručnu pomoć ukoliko se osjećaš loše i/ili bezizlazno. Stručnu pomoć ti mogu pružiti psiholog, pedagog, socijalni pedagog ili socijalni radnik u tvojoj školi, domu zdravlja, centru za socijalnu skrb, učeničkom domu, dječjem/odgojnom domu ili savjetovatelj u savjetovalištu pri nevladinoj udruzi ili u centru za mlade.

Izaberi život bez nasilja. Dislajkaj mržnju.


Tekst napisale stručnjakinje Udruga Igra:

Lana Hrgovan, defektolog i psihoterapeut

Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj „Drugačiji pristup“

Sunčana Kusturin, univ.spec.sup.psihosoc.rada

Program „Kontakt“

IZVOR: www.dislajkammrznju.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.