Vijesti

Film “Okus skrbi”

18.12.2013., u kino Tuškanac u Zagrebu prikazao se novi edukativno-dokumentarni film pod nazivom “Okus skrbi”.

“Kontakt” – program unapređenja životnih vještina djece i mladih u institucionalnom tretmanu  program je Udruge Igra nastao 2002.g. na temelju istraživanja stručne literature o potrebama mladih. Zajednički zaključak provedenih istraživanja i temelj programa Kontakt jest potreba za umanjivanjem negativnih posljedica institucionalizacije, potreba za dodatnom podrškom i edukacijom djece i mladih neposredno po njihovom uključivanju u ustanovu, neposredno prije izlaska iz ustanove i tijekom njihovog samostalnog života nakon izlaska iz ustanove.

Tijekom proslave 10. godišnjice programa Kontakt, u proljeće 2013., započelo je snimanje filma “Okus skrbi”. Film su pripremili i kreirali stručnjaci Udruge Igra koji u sklopu tog programa od 2002.g. mladima iz udomiteljskih obitelji i dječjih i odgojnih domova pružaju edukativne i savjetodavne usluge, te je on odgovor na potrebu da se društvo, stručnjaci i mladi koji su još u domu ili udomiteljskoj obitelji bolje upoznaju s time što se s mladima događa kad izađu iz alternativne skrbi. Kroz film mladi su podijelili svoje iskustvo života u skrbi i života nakon izlaska iz sustava alternativne skrbi, točnije pokušali su prikazati koji okus život u skrbi ostavlja u njihovim životima.

Mladi koji izađu iz skrbi često nemaju adekvatnu socijalnu podršku koju imaju njihovi vršnjaci, pa tako manje znaju o mogućnostima zaštite svojih prava, sami se uče snalaženju u samostalnom životu (kuhanje, stanovanje, plaćanje računa), teže se zapošljavaju, a okolina ih često doživljava problematičnima zbog same činjenice da su bili u domu. Stoga će se ovaj film koristiti u svrhu utjecanja na vlast i stručnjake da se unaprijedi sustav podrške mladima koji su u procesu izlaska iz alternativne skrbi. Također, koristiti će ga kako bi senzibilizirali javnost za probleme s kojima se mladi iz skrbi susreću kako bi šire društvo bilo spremnije podržati socijalnu integraciju mladih iz skrbi. Kako mladi u filmu dijele s nama i svoje uspjehe, film će služiti i kao podrška mladima koji tek izlaze iz skrbi u njihovu osnaživanju i pripremi za izlazak iz iste.

Kako bi svima zainteresiranima približili okus skrbi, iskoristili su vrijeme blagdana za svečanu promociju spomenutog filma.

Domovi će film dobiti besplatno, a svi ostali će ga moći kupiti po cijeni od 50kn.

Možete pogledati trailer

Za više detalja o filmu možete kontaktirati na mail administracija@udrugaigra.hr ili na broj telefona 01/37-045-37

Izvor Udruga Igra

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.