Obrazovanje/edukacije

Japanski jezik najteže se uči, a švedski i francuski najlakše

Prema kriterijima engleskih govornika, španjolski, francuski i švedski jezik su najlakši za naučiti, a japanski i arapski su teški. Ipak, nema jedinstvenog kriterija.

Težina učenja svjetskih jezika je individualna i ovisi o osobnim talentima, kao i o materinjem jeziku, no američki istraživači tvrde da je engleskim govornicima puno lakše naučiti švedski nego japanski, piše The Economist. Podijelili su jezike po kompliciranosti učenja u tri kategorije, pa su tako za “jednostavnije” jezike poput španjolskog, francuskog i švedskog ustanovili da je dovoljno od 575 do 600 nastavnih sati za savladati ih.

 U drugu kategoriju srednje teških jezika spadaju ruski, židovski i islandski s predviđenim vremenom učenja do 1100 školskih sati. Najtežim su ocijenili arapski, japanski i mandarinski, koji se ne mogu naučiti u manje od 2200 školskih sati.

Ipak, znanstvenici se slažu kako percepcija težine nekog jezika ovisi o materinjem jeziku učenika, kao i da ne postoji jedinstveni kriterij po kojemu se neki jezik može ocijeniti teškim ili laganim. Prije nekoliko godina studija je pokazala da je manje jezike lakše naučiti. Pod tim se podrazumijevaju jezici s manjim opusom riječi te oni na koje su drugi jezici utjecali malo ili nimalo.

Dok neki jezici imaju velik broj padeža, glagolskih oblika i slaganja po rodovima, drugi su pak teški zbog izgovora, zvučnih sustava ili velikog vokabulara, slažu se stručnjaci prema kojima je težina nekog jezika ipak subjektivna kategorija.

IZVOR: www.24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.